2024.05.28.

Ragasztószalag: a logisztika egyik alapvető eszköze

3 olvasta

A ragasztószalag, amely lehet papír, műanyag vagy szövet alapanyagú, egyik vagy mindkét oldalán ragasztóréteggel ellátott szalag. Ez az egyszerű, mégis sokoldalú eszköz szinte mindenhol jelen van az életünkben, legyen szó irodai munkáról, iskolai feladatokról, otthoni teendőkről vagy akár ipari alkalmazásokról. A mai piacon forgalomban lévő ragasztószalagok többségét a csomagolóipar használja fel.

A ragasztószalag története

A modern ragasztószalagot, amit ma ismerünk, Dr. Horace Day, egy sebész találta fel 1845-ben, mint egy kezdetleges tapaszt, amelyet kötözések rögzítésére használtak. A 20. század elején a Du Pont fejlesztette ki a celofánt, és 1930-ban Richard Drew alkalmazott először ragasztóréteget a celofán felületén. Drew találmányát eredetileg ipari célokra szánta, de hamar kiderült, hogy széleskörűen alkalmazható.

Milyen típusokat ismerünk?

Többféle formában készülnek, többek között nyomásérzékeny ragasztóréteggel. A papír alapú ragasztószalagoknál gyakran vízoldható ragasztóréteget alkalmaznak, míg más típusoknál a ragasztó hő hatására aktiválódik. A festőszalagoknál fontos, hogy eltávolítás után ne hagyjanak nyomot, míg a biztonsági ragasztószalagoknál éppen az a cél, hogy a ragasztóréteg nehezen legyen eltávolítható. A szigetelőszalagok, amelyek gyakran PVC alapanyagúak, kiváló villamos szigetelők. Az újabb fejlesztések közé tartozik a kézzel eltéphető ragasztószalag, amelynek cikk-cakk vágott szélei miatt nem szükséges olló a használatához. A polipropilén ragasztószalagok gazdaságosabbak, de hajlamosabbak a további szakadásra mechanikai sérülés esetén, míg az irodaplus kínálatában található PVC alapú csomagolószalagok nagyobb terhelést is elviselnek.

Milyen anyagokat használnak?

Alapanyaga lehet papír, polipropilén, polietilén, cellulóz-acetát vagy vinyl. A hordozó külső felületén lévő bevonat megakadályozza, hogy a szalag önmagához ragadjon. A ragasztóréteg alatt található egy primer réteg, amely a ragasztó jó tapadását biztosítja a hordozó felületén. Ha a ragasztószalag nem átlátszó, akkor egy vagy több szín is kerülhet a külső felületre. A gyártás során többféle ragasztóanyagot használnak, például oldószeres ragasztókat alacsony hőmérsékleten, hot-melt ragasztókat a legjobb tapadás érdekében, és vízbázisú akrilt az ár-érték arány miatt.

Felhasználása és jelentősége

A ragasztószalag az elmúlt évtizedekben jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már elengedhetetlen része a mindennapi életünknek és az ipari tevékenységeknek. Fő felhasználási területe továbbra is a csomagolás, ahol a különböző alapanyagokból, mint a celofán, akril, üvegszál, szilikon, gumi és papír, készült csomagolószalagok széles méretválasztékban állnak rendelkezésre. A leggyakoribb szabvány méret 50 mm x 60 méter, de találkozhatunk 50 méteres tekercsekkel is, amelyek gazdasági szempontból előnyösek. Ezen kívül a ragasztószalagok alkalmazása kiterjed a művészeti projektekre, otthoni javításokra, és számos speciális ipari alkalmazásra is, mint például az elektronikai eszközök összeszerelése vagy a járműgyártás. A ragasztószalagok sokoldalúsága és könnyű használata miatt váltak nélkülözhetetlenné a modern társadalomban.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.