Spórolási Tippek

HULLADÉK

Magyarországon sajnos ma már átlagosan 1 kg/nap szemetet "termelünk" fejenként.
Ez azt jelenti, hogy egy átlagos háztartásban évente 350kg/fő hulladék keletkezik, amihez további 150-170 kg/fő hulladék járul hozzá a közterületekről és a munkahelyekről összegyűjtött "kommunális" hulladék formájában.

E mennyiségből közel 52 kg/fő/év kerül szelektíven begyűjtésre, majd hasznosításra, 42 kg/fő/év a fővárosi hulladékégetőben energetikai hasznosításra. A maradék 80% (~375 kg/fő) továbbra is hulladéklerakókba kerül!

Bár a szelektív gyűjtési rendszer mintegy 4,5 millió lakos számára elérhető, amint az előbbi számokból is látszik, van még hova fejlődnünk e téren.

Mit tehetünk, hogy ez ne így legyen? Hát váljunk környezettudatossá!
Mit is jelent mindez? Íme, a környezettudatos ember ismérvei: kattints!
Előzzük meg a hulladék keletkezését!

Honlapunkon ezzel részletesen foglalkozunk, ezért itt csak címszavakban:
Minden vásárlás egy döntés, szavazat. Minden vásárláskor szavazunk az adott termék előállítójára, annak csomagolóanyagára és természetesen a felhasznált alapanyagokra! Kövesd a "Tudatos vásárlók 12 pontját" és ne hagyd, hogy bármivel (szó szerint) megetessenek!
Komposztálással a háztartási hulladék 1/3-a megspórolható!
Ha pedig lehetőségünk van differenciált szemétdíj fizetésére (kisebb kukát kérni), akkor ez egyből pénzbeli megtakarítást is eredményez!
Nem kérünk szórólapot!: aki kiteszi a matricát a postaládára, az évi kb. 26 kg szórólaptól, reklámújságtól kíméli meg magát és környezetét! Ennyi szórólap legyártásához kb. 80 kg fára volna szükség!!!


ENERGIA

A hagyományos fosszilis energiára alapuló rendszerek részben kiválthatóak alternatív, megújuló energiaforrások hasznosításával.

EZEK LEHETNEK AZ ALÁBBIAK:

 • Napkollektoros rendszerekkel a használati melegvíz igény akár több, mint 70%-a, a fűtésnek pedig 20-30%-a biztosítható, amennyiben az épület megfelelően szigetelt. 

 

Ökológiai Intézet - Napkollektorok és melegvízrendszerek

 • Hőszivattyús rendszerek (levegős; talaj/víz; víz/víz hőszivattyú) alkalmazása fűtési/hűtési és használati melegvíz előállítására alkalmas. A hőszivattyúk elsősorban családi házak, társasházak, irodaházak, üvegházak, fürdők és egyéb épületek környezetkímélő fűtési rendszereként használhatóak. Környezetkímélő működéséhez megfelelő fűtési hatékonyság (COP) szükséges.
 • Vízmelegítésre és lakások fűtésére szolgáló nagy hatékonyságú, környezetkímélő megoldás a pellet kazánok létesítése.
 • Napelemes rendszerekkel villamos energiát tudunk előállítani. Itt is a hatékonyság a meghatározó gazdasági kérdés.

  

 • Hálózatra nem kapcsolt, kis teljesítményű szélkerekek létesítése villamos hálózattól elzárt területeken (pl. tanyákon) és mezőgazdasági felhasználásra (pl. öntözésre, szivattyúzásra, stb.).
 • Sose feledjük, hogy a megújuló energiaforrást hasznosító berendezések alkalmazása a mindenkori helyi adottságok, illetve a környezet-és természetvédelmi szempontok maximális figyelembevételével kell, hogy történjen, illetve egyik sem helyettesíti a bölcs sáfárkodást, azaz a környezettudatos használatot!

 

Ökológiai Intézet - Energiatakarékosság otthon és a munkahelyen
 

AMENNYIBEN FOSSZILIS ENERGIAHORDOZÓKBÓL TERMELT ENERGIÁT HASZNÁLUNK, LEGALÁBB TEGYÜK OKOSAN ÉS HASZNÁLJUNK MINÉL KEVESEBBET!
Az energia felhasználásának csökkentésének lehetőségeit elolvashatod ezen a linken!


Víztakarékosság

A fenntartható vízgazdálkodásról első kézből Országh József munkáiból tanulhatunk a Vízönellátó rendszeren keresztül.

 

Ökológiai Intézet - Víztakarékosság

Száraz toalettek

FÜRDŐSZOBÁBAN

 • Egy rosszul záró szelep miatt a WC-tartályból naponta akár 700 liter víz is elfolyhat. A felesleges pazarlás elkerülése végett rendszeresen ellenőrizzük a tartályt és a csapokat, hogy nincs-e vízszivárgás. Sok kicsi sokra megy: havonta akár több mint 20 000 liter víz is elfolyhat!
 • Szereljünk be víztakarékos WC-tartályt, amiből csak addig jön víz, amíg húzzuk a kart, így jelentősen csökken vízfelhasználásunk!

 

Legzöldebb megoldás a komposzt-, vagy száraztoalett

 • Mosdjunk, vagy zuhanyozzunk minden nap. A fürdés vízigényesebb módszer, ha mégis ezt választjuk, kevés vízben tegyük, és langyos vízzel gyorsan öblítsük le magunkról a szappanhabot. Ha azonban hűvös és nyugodt napunk volt, és nem is sportoltunk, akkor elég mosdóból "cicamosdani" reggel és este. A bőrünknek árt, ha minden egyes nap kiázik a vízben.
 • Ha télen zuhanyzás helyett mégis veszünk egy jól eső meleg fürdőt, a kádból a vizet ne eresszük le azonnal, így az leadja a maradék hőt, melegen tartva a fürdőszobát. Télen látogassunk el fürdőinkbe! A világon nálunk találhatóak talán a legszebb termálvizes fürdők!

  

 • Fogmosáskor használjunk fogmosó poharat, és csak akkor nyissuk meg a csapot, ha tényleg szükséges. Ha folyóvíznél mosunk fogat, 50-70 liter vizet is elhasználhatunk. Amennyiben a víz csak használatkor folyik, úgy 2 liter is elég a fogmosáshoz, fogmosó pohárral pedig ennyire sincs szükség.
 • A mosó - és a mosogatógépet mindig akkor indítsuk be, ha már tele vannak!
 • Amennyiben a mosást megtelt mosógéppel indítjuk el, úgy spórolhatunk vizet,áramot és mosószert egyszerre!
 • Egyik legnagyobb vízpazarló eszközünk az angol WC. Ha tartályos, alakíttassuk át, vagy cseréljük víztakarékossá. A nyomógombos vagy csapos megoldás is jó. A különbség a vízszámlánkon is hamar megmutatkozik!
 • Akinek módjában áll, használjon szürke vizet a WC öblítéshez! Ha erre lehetőség nincs, akkor a meglévő tartályba helyezhetünk egy kisebb téglát, vagy az úszó karját is meghajlíthatjuk úgy, hogy egy-egy öblítés után kevesebb vízzel töltődjön fel.

  

Aki teheti, építsen komposztáló toalettet! Így a háztartás vízhasználata akár a harmadára csökkenhet

 • Ne öntsünk a lefolyóba és WC-be sűrű zsiradékot, ételmaradékot, maró vegyszert és használt olajat! Egy liter olaj egy millió liter vizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni. A használt sütőolaj és a fáradt olaj veszélyeshulladék-gyűjtések alkalmával vagy hulladékudvarokban leadhatóak.

KERTBEN

 • Alapvetően a kertben érdemes a természethez igazodni, alkalmazkodni. Ha termelünk zöldségeket, gyümölcsöket, mindenképpen éljünk a permakultúra lehetőségeivel. Ez minimalizálja a bevitt energiákat és egészséges élelmiszert biztosít. Fontos a növénytársítás és a holdnaptár! Nem mindegy mit mi mellé ültetünk és nem mindegy mikor ültetünk! Sok kellemetlenségtől óvjuk meg magunkat, ha körültekintőek vagyunk és utánaolvasunk a fenti fogalmaknak.

 • Egy átlagos európai 300 liter, míg a Szahara térségében élő 10-20 liter vizet használ fel közvetlenül naponta. Magyarországon az egy főre eső vízhasználat 110 liter.
 • Gyűjtsünk esővizet! Az így begyűjtött víz locsolásra, kültéri tisztításra is használható, de szűrés és tisztítás után akár mosásra, fürdésre is használható!

 

Az Ökológiai Intézet filmje az esővízgyűjtésről

 • A locsolást este vagy kora reggel végezzük el a kertben, így nem érheti égési sérülés növényeinket, ezen kívül a párologtatás alacsonyabb a hajnali és esti órákban.

  

 • Klímánknak megfelelő növényeket ültessünk a kertbe! A ma divatos gyepek hatalmas mennyiségű vizet kívánnak, és ennek nagy részét elpárologtatják! Árnyékoljunk növényeinkkel. Például egy hársfa, vagy gyümölcsfa árnyéka, kiválóan hűsíti a házat nyáron, az alatta lévő növényeket pedig kevésbé szükséges locsolni.

 • Konyhakertünkben alkalmazzunk zöld mulcsolást. Ezzel a módszerrel vegyszerek nélkül tarthatjuk távol a gyomokat, és a növények vízháztartása is javul.
 • A járdáról és a kerti járófelületről ne slaggal távolítsuk el a szemetet és a koszt, használjuk inkább a jól bevált cirokseprűt!
 • Építsünk ki csepegtetős öntözőrendszert az ágyások mellé. Így közvetlenül a növények tövéhez jut a víz, ezzel hatékonyabbá téve a locsolást. Mulcsolás esetén nem feltétlenül kell locsolni!

 

Ökológiai Intézet - A biokert

EGYÉB FIGYELMESSÉGEK

 • Ügyeljünk a lakás tisztaságára, hogy kevesebbszer kelljen felmosni!
 • Házi szerekkel szinte az egész lakás kitakarítható, tizedannyi pénzből. Az ecettel helyettesíthető a vízkőoldó, felületfertőtlenítő, duguláselhárító, a vízlágyító és az öblítőszerek. A szódabikarbóna bevethető ott, ahol az ecet is, illetve koszos szőnyegek esetén is jó szolgálatot tesz: szórjuk be egyenletesen a szőnyeget, seprűvel dolgozzuk kicsit a szálak közé, majd negyed óra múlva porszívózzuk ki, így tisztább és illatosabb is lesz. Harmadik szinte univerzálisan használható házi szerünk a citrom, amely még kellemes -és természetes- illatot is hagy maga után.

Irodalom

 • Ne mosogassunk folyóvízben. Folyóvizet csak az öblítésnél érdemes használni, ott is csak mértékkel! Érdemes először a kevésbé szennyezett poharakkal kezdeni a mosogatást, haladva az egyre piszkosabb edények felé.
 • A vizek tisztaságának megőrzése érdekében a mérgező anyagokat: gyógyszert, permetszert, oldószert, háztartási vegyszereket, vagy ezek kiürült flakonját, dobozát helyezzük el a megfelelő gyűjtőhelyeken. A talajvízbe oldódó mérgeket előbb-utóbb víz, vagy étel formájában elfogyasztva magunkat mérgezzük.

Elektromos árammal való takarékosság

VILÁGÍTÁS A HELYISÉGEKBEN

 • Használjunk energiatakarékos izzókat! A hagyományos izzók ugyan olcsók, használatuk azonban óriási energiaveszteséggel jár, mivel a felvett energia csupán 5%-át alakítják fénnyé, a többit hővé. Ezzel szemben a kompakt fénycsövek vagy a LED-ek 80%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, élettartamuk pedig százszorosa, mint a hagyományos villanykörtéknek.

 • Csak ott világítsunk, ahol éppen tartózkodunk, és mindig oltsuk le a villanyt, ha már nincs rá szükség.
 • Csak ott világítsunk erős fénnyel, ahol tevékenykedünk, pl. konyhapult felett, íróasztalnál. Másutt kisebb fényerejű, kevesebbet fogyasztó lámpák is megfelelnek.

  

 • Praktikus, ha az előszobában alternatív villanykapcsolók vannak, így nem kell visszamennünk a bejárathoz, ha le szeretnénk oltani a lámpát. Lehet ilyen a kanapénál is, így a csillár helyett az álló- vagy az olvasólámpát kapcsoljuk be vele.
 • Tavasztól őszig hosszabbak a nappalok. Időzítsük úgy tevékenységeinket, hogy a fényigényesebbeket még természetes fénynél elvégezhessük.
 • Használjunk "tekerős zseblámpát", amely dinamós áramfejlesztővel működik. Utazásra, kirándulásra vihetünk ilyet, ehhez nem kell elemet venni, LED-ekkel világít. Otthon azért próbáljuk ki, elég lesz-e a mi energiánk a hosszabb működtetéshez.

 

Ökológiai Intézet - Energiatakarékosság otthon és a munkahelyen

Irodalom


ELEKTRONIKUS SZÓRAKOZTATÓ EGYSÉGEK

 • Csak azt a gépet vegyük meg, amelyre valóban szükségünk van. Az új készülék helyet igényel, és növelni fogja a villanyszámlát. Válasszuk az "A" energiaosztályba tartozó készüléket!

 • Ha végleg elromlott egy régi hűtőszekrény vagy mosógép, cseréljük le egy energiatakarékos, víztakarékos modellre. A régi készüléket adjuk le a forgalmazónál, illetve az erre szakosodott gyűjtőudvarban. Ha lehet, még javíttassuk meg!
 • Az elektromos berendezéseket kapcsoljuk ki, ha épp nem használjuk őket, vagy elmegyünk otthonról.
 • Amikor nem nézzük a televíziót, kapcsoljuk ki!
 • Mobiltelefonunk töltőjét húzzuk ki a konnektorból, ha már nem használjuk, mivel a rácsatlakoztatott telefon nélkül is fogyaszt áramot (az átlagos üzemmód egyhatodát). Erről könnyen megbizonyosodhatunk, csak érintsük meg használaton kívül, de a konnektorba bedugva, a termelődő hőtől meleg lesz.

 • Vásároljunk billenő kapcsolóval ellátott elosztót, így nem kell egyenként kihúzni a csatlakozó aljzatból azokat a készülékeket, amelyek stand-by üzemmódban maradnak kikapcsolva. Stand-by üzemmódban a nap 24 óráját figyelembe véve számottevő mennyiséget fogyasztanak a készülékek.
 • A számítógépek esetén a laptopok energiafelvétele kisebb, mint az asztalai számítógépeké. Ha tehetjük, dolgozzunk laptopon.

 • A légkondicionáló működése alatt az ablakokat tartsuk csukva!
 • Nyáron el tudjuk kerülni a légkondicionáló használatát. Nyári éjszakánként kellemesen lehűl a levegő, bátran szellőztessünk, teremtsünk huzatot a lakásban! Reggelig a lakás hőmérsékletet kellemesre csökkenhet, a déli nap hevét pedig függönyökkel, redőnnyel vagy reluxával tarthatjuk távol. Ültessünk árnyékot adó fát a déli oldalra (pl. diófa).

HÁZIASSZONYOK FIGYELMÉBE

 

Ökológiai Intézet - Mariska néni a konyhában - jót, egészségesen otthon

 • Ha központi fűtéses a lakásunk, olyan mosógépet (mosogatógépet) vegyünk, amely rácsatlakoztatható a meleg vízre, mivel ezzel jelentős mértékben spórolhatunk, a vízmelegítés ugyanis rendkívül energiaigényes folyamat. Olyan mosószert válasszunk, amellyel hatékonyan lehet mosni alacsony hőfokon is (30 °C).
 • Gondoljuk át, feltétlenül szükséges-e kivasalnunk mindent, amit leszedünk a szárítókötélről! Ha teregetéskor jól kirázzuk, szépen formára igazítva szárítjuk a ruhákat, akkor a leszedés után gondosan hajtogatva nem szükséges vasalni az ágyneműt, a törölközőt, a pólókat.
 • Időnként tisztítsuk a mosógépet! Töltsük fel langyos vízzel és öntsünk bele 4 liter ecetet. Járassuk végig az egyik programot, így feloldódik a vízkő és a mosópormaradék egyaránt.
 • Mosogassunk szódabikarbónával! Minden zsírt és szennyeződést leszed, az üvegpoharak pedig csillogóak lesznek.
 • Ha csak néhány szelet pirítóst szeretnénk, nem kell bekapcsolni a villanysütőt, legjobb pirítós sütőben készíteni. Praktikus és energiatakarékos eszköz a szendvicssütő, ami akár a tegnapi brióst, vagy az iskolából hazahozott szendvicset is felfrissíti számunkra. A vízforralóval gyorsan és takarékosan lehet vizet forralni teához, kávéhoz.
 • Főzéskor az edényt fedjük le, így hamarabb és kevesebb energiával készül el az étel. Vigyázat, tartsuk szemmel ezután, mert könnyen kifut az étel!
 • Sokáig főzendő alapanyagokat (bab, pulyka, gyöngytyúk, marhahús, csülök, sonka) készítsük kuktában. Kipróbálhatjuk a kuktát rizs- és burgonyafőzésre; pillanatok alatt elkészül benne, s ha időhátrányban voltunk, már be is hoztuk!
 • Gondot jelent a fagyott hús kiolvasztása? Először is, tervezzük el, mekkora adagok lesznek szükségesek, és ilyen adagokban tegyük a mélyhűtőbe. Az egyszer felolvasztott mennyiséget már nem fagyaszthatjuk le újra! Azt is döntsük el előre, hogy szeletelve vagy egészben akarjuk-e felhasználni. A hússzeletek közé folpack-réteget téve könnyen szétválaszthatóak lesznek és kiolvadnak. A mélyhűtőből este tegyük át a hűtőbe a másnap felhasználandó húst. Nagyobb mennyiség esetén késő este a pultra is kitehetjük az egészet.
 • Ha a fűtést árammal oldják meg, és van lehetőség kedvezményes éjszakai áram vételezésére, akkor érdemes hőtárolós villanykályhát üzemeltetni.
 • A magasabb páratartalmú levegőt melegebbnek érezzük, ezért érdemes egy tálkában vizet tenni a fűtőtestre (penészedésre hajlamos helyiségekben nem ajánlott)!
 • Ha a lakás téli fűtését csak egy fokkal csökkentjük, azzal már évi 5-6%-al kevesebb energiát fogyasztunk. Ezt pénztárcákon is megérezhetjük, otthonunk pedig egyharmad tonnával kevesebb szén-dioxidot fog kibocsátani. Ha fázunk ne a fűtést csavarjuk fel, inkább húzzunk egy pulóvert!
 • Kerüljük a szárítógép használatát. A frissen mosott ruhákat kíméli, és tökéletesen megszárítja a szellő és a napsugár. Egy szárítógép évente akár 400-500KWh energiát is felemészthet!
 • Ha az ablakok résein süvít be a szél, és dupla ablakunk van, hatékonyan véd a beáramló levegő ellen, ha a két szárny közé ablakpárnát helyezünk. Ugyanezt érhetjük el ajtók esetében, ha azok aljára ajtósperűt ragasztunk. Egy vastag, földig érő függönyt az ajtó elé akasztva fokozhatjuk a hatást.
 • A téli szellőztetés során elegendő egy öt perces kereszthuzat, hogy a levegő kicserélődjön, de a falak ne hűljenek ki, így nem kell őket újra felfűteni.
 • Évente egyszer olvasszuk le a hűtőszekrényt!

  

 • Évente kétszer tisztítsuk meg a hűtőszekrény hátulján található rácsot. Így javul a hűtőgép hőleadása és kevesebb energiát fog fogyasztani!
 • Ne kapcsoljuk fel a hűtőt a legnagyobb fokozatra! 7 Celsius-fokra állítva a hőmérséklet szabályozót működik a legtakarékosabban. (Ha a hőmérséklet alatta van, attól még az ételek nem maradnak hosszabb ideig frissek, egyszerűen csak több energiát fogyaszt a gép.)
 • Korszerűsítés: Amikor új háztartási gépet (fagyasztó, mosógép, mosogatógép, stb.) vásárolunk, olyan terméket válasszunk, amelyen az európai "A++" fokozatú minősítés szerepel, mivel ezek a piacon elérhető leghatékonyabbak energiafelhasználás szempontjából.
 • Az épületekben található háztartási berendezések villamos energia igénye az elmúlt évek során folyamatosan csökkent, így ez alkalmat jelenthet a meglévő, korszerűtlenebb eszközök lecserélésének elgondolására.
 • Ebbe a körbe tartoz(hat)nak mindazok a berendezések, melyek ún. energiacímke-köteles termékek. Ilyen pl. a hűtőgép, a fagyasztógép, a kombinált hűtő-fagyasztó gép, a mosogatógép, a villanysütő, a mosógép, a szárítógép, a légkondicionáló berendezés, ill. a villamos fényforrások.
 • Egy kb. 10-15 éves (pl. "G" osztályú), még működőképes hűtőgép a mai korszerű berendezések energiafogyasztásához képest akár több mint 2,5-szeres villamos energiát igényel!

További tippek az ELMŰ oldalán

ÉTELEK

 • Fogjunk össze ismerőseinkkel, vásároljunk közvetlenül az élelmiszert termelő gazdáktól nagy tételben! Így a közbülső állomások kihagyásával mi alacsonyabb árhoz, a gazda pedig több bevételhez jut.

 • Fogyasszunk kevesebb készételt! Az instant ételek nem csak egészségtelenek a hozzáadott vegyszerek miatt, hanem drágák is; vásárlásukkal pedig tetemes mennyiségű csomagolási hulladék keletkezéséhez járulunk hozzá. Érdemes recepteket keresni az interneten, ha nagyon kevés időnk van főzni, akár negyed óra alatt elkészíthető ételeket is találhatunk (pl. egytálételek, saláták, tésztaszószok)!

KÖZLEKEDÉSI TIPPEK

MIELŐTT ELINDULNÁNK OTTHONRÓL:

 • Nem lenne érdemes olcsóbb tömegközlekedési eszközt választani inkább a mai úticélhoz? Azt javasoljuk, hogy aki ma teheti, az utazáshoz válassza a buszt, trolit, vonatot, mert ezek gazdaságosabban működtethetőek, hiszen egyszerre sok utast szállítanak.
 • Mi lenne, ha biciklivel vagy gyalog mennénk ma el otthonról? Ha szép az idő, jó levegőn lehetünk, kihasználva ezzel az utazásra fordított időt, sportnak vagy kirándulásnak is felfogható.

 • Akár kombinálhatóak is a lehetőségek: részben autóval, vagy biciklivel tesszük meg a távolságot, aztán P+R parkolás után a fennmaradó részen tömegközlekedési eszközre válthatunk.
 • Kölcsönözzünk autót! Aki nem használja az autót heti rendszerességgel, az gondolja meg, hogy érdemes-e egyáltalán fenntartania gépjárművét!

HA MÉGIS AUTÓBA ÜLNÉNK:

 • Gyakoroljuk az "ökovezetést": lehetőleg egyenletes sebességgel haladjunk, nincs szükség felesleges gyorsításra-fékezésre. Ha látjuk, hogy a lámpa pirosra vált, elég csak lassan "odacsordogálni".
 • A tetőcsomagtartót csak akkor szereljük fel, ha szükséges, mert feleslegesen növeli a légellenállást, és ezzel a fogyasztást is. Ugyanezen okból az ablakokat nagy sebességnél húzzuk fel.
 • Használjunk szürke vizet a gépkocsik lemosásához, így gépi vegyszeres mosás helyett kefével és vízzel mossuk le az autónkat. Ilyen módon akár 100-130 liter vizet is megspórolhatunk egy-egy mosás esetén!
 • Aki semmilyen módon nem tudja nélkülözni az autót, válasszon hibridet, így spórolhat a benzinnel.

  


Források, érdekességek:
A világ, ahogy szereted, a klímával, ahogy szereted

Letölthető kiadványok a témában

Expedíciózz okosan kiadványok

Érdekességek az újrahasznosítás világából

ÖKO-Pack Programcsomag 

Ökológiai Intézet letölthető anyagai

Ökológiai Intézet oktatófilmjei 

További tippek és praktikák

Praktikák a gyakorlatban

http://sporolasitippek.blog.hu
http://tudatosvasarlo.hu