A hulladékcsökkentés elméletben és gyakorlatban

Szerte Európában minden év novemberének utolsó hetében államigazgatási szervek, önkormányzatok, gazdasági társaságok, vállalkozások, civilszervezetek és magánszemélyek valamint oktatási intézmények egész sora szervez önkéntes – a hulladékkezelés alapelveiről szóló, a környezettudatosság fontosságát kiemelő – programokat.

A 2019 évi Európai Hulladékcsökkentési hét a hulladék keletkezésének megelőzésével, mennyiségének csökkentésével kapcsolatos oktatásra, nevelésre és a kommunikációra fókuszál. 

Hisszük, hogy az igények - nem pedig a szükségletek - szerinti fogyasztás, az ennek nyomán keletkező hulladék környezetre gyakorolt hatásáról szóló tájékoztatás, a hiteles forrásból származó információk megismerése, megértése után más szemmel nézzük környezetünket és változtassunk magatartásunkon, viselkedésünkön, szokásainkon. 

Ehhez várjuk magánszemélyek, szervezetek új ötleteit, programjait, módszereit idén is! 

Ezért az Európai Hulladékcsökkentési Hét eseményeinek ötletgazdáit, résztvevőit arra kérjük, hogy valamennyi létező és általuk elérhető kommunikációs és pedagógiai eszközzel, módszerrel (oktatás, képzés, játék, stb.) hívják fel a figyelmet a Föld erőforrásainak végességére, a csak a szükségletek szerinti fogyasztásra, a hulladékkeletkezés megelőzésére, a hulladékok mennyiségének csökkentésére, a szelektív hulladékgyűjtés értelmére és fontosságára, így az újrahasználatra, és az újrahasznosításra. Az nem vitás, hogy nyitott szemmel kell járni és meglátni, hogy mit is kell változtatni életmódunkon, szokásainkon. 

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét szervezői remélik, hogy a Hétre kifejlesztett ötletek  során bevezetett gyakorlatok, programok – azok hatása - bevésődnek a résztvevők mindennapjaiba.  Hisszük, hogy a fenntartható környezetünk, természeti kincseink megóvása érdekében zajló közös gondolkodás, cselekvés a helyi közösségeket is összekovácsolja, építi, jó példát mutatva ezzel a családok és tágabb környezetünk számára - mindannyiunk érdekében.

Célok

  • A hulladékcsökkentéssel, újrahasználattal és újrahasznosítással kapcsolatos tájékoztatás,
  • a Hulladékcsökkentési Hét aktivistái által elvégzett munka bemutatása
  • az európai polgárok mozgósítása és ösztönzése hulladékcsökkentési akciók végrehajtására,
  • a Hulladékcsökkentési Hét rendezvénysorozatban résztvevők számának növelése a célzott kommunikációs eszközök, képzések segítségével,
  • minden évben más központi téma választásával kiemelni a hulladékkeletkezés megelőzésének különböző szempontjait.

Képek Instagram oldalunkról