Mi is az az Európai Hulladékcsökkentési Hét?

ewwr logo huAz Európai Hulladékcsökkentési Hét egy minden év november utolsó hetében megrendezésre kerülő kezdeményezés.

Ennek keretében lelkes önkéntesek saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék keletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

A különböző akcióötletek megvalósítását a programban részt vevő országok mindegyikében egy, a hulladékok keletkezésének megelőzését segítő szervezet koordinálja, mint Szervező. 2019-ben Magyarországon az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérésére a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége látja el a nemzeti koordinátori feladatot.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét térhódítása Európában

2009-ben indult útjára a kezdeményezés, amely a negyedik alkalommal, 2012-ben ért el igazán kiugró eredményt. Abban az évben az Európai Hulladékcsökkentési Hét minden tekintetben rekordévnek számított: november 17-25. között több akcióval, jóval több résztvevő csatlakozott a kezdeményezéshez, mint a korábbi években.

2012-ben 27 országban 10 793 akció valósult meg.

Azóta ezek az akciószámok tovább növekedtek, 2018-ban új rekord született, hiszen 30 országban, 14.347 hulladékkeletkezést megelőző, csökkentő akció zajlott le. Ebből Magyarországon 228 akciót bonyolítottak le az előzetesen regisztrálók és reméljük, hogy ezt a számot a 2019. évi Európai Hulladékcsökkentési Héten is elérjük, sőt túllépjük.

Rajtad is múlik!

Tehát nyisd ki a szemedet, és csökkentsd a szemetet!